Wat is de relatie tussen ons zenuwstelsel en de darmen?

28 april 2017

Bij het functioneren van de darm kijken we al snel naar de inhoud ervan. We denken dan aan het gehalte van de gezonde darmflora, de aanwezigheid van gifstoffen, pathogenen, spijsverteringsenzymen, voeding etc. Echter is er nog één zeer belangrijke factor die veel invloed heeft op het functioneren van het gehele spijsverteringskanaal en dat is het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel
Het zenuwstelsel bij de mens is opgebouwd uit het centrale zenuwstelsel dat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Daarnaast hebben we een perifeer zenuwstelsel dat het gedeelte is van het zenuwstelsel dat buiten de hersenen en het ruggenmerg valt. Het zijn die zenuwbanen die de verbinding vormen van en naar de organen en het centrale zenuwstelsel. Het is dus eigenlijk het verbindende deel van het zenuwstelsel, de verbinding van organen met het ruggenmerg en de hersenen. Dit is een belangrijk zenuwstelsel dat altijd optimaal zou moeten functioneren.

Perifeer zenuwstelsel
Voor het functioneren van het perifere zenuwstelsel is er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende delen van het perifere zenuwstelsel, namelijk het parasympatische deel dat voor de rust en ontspanning zorgt en het orthosympatische deel dat voor actie zorgt. We hebben deze twee delen nodig en ze horen in perfecte balans met elkaar te zijn. We hebben in ons leven een goede balans nodig van rust en actie. Het is net als met een auto. Met alleen een gaspedaal kom je niet waar je moet zijn, maar met alleen een rem ook niet.

Parasympatisch deel
Het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor de opname van voedingsstoffen, grotere productie van spijsverteringssappen, snellere darmbeweging, verwijding van bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel etc. Deze zaken kosten het lichaam flink wat energie en kunnen daarom het beste geregeld worden vanuit de rust situatie van het parasympatische zenuwstelsel.

Orthosympatisch deel
Het orthosympatische zenuwstelsel zorgt voor actie en de zogenaamde ‘vecht of vlucht’ reactie. In de natuur zou het lichaam als het door een leeuw achterna gezeten wordt geen prioriteit stellen aan een goede spijsvertering, maar wel aan het optimaal functioneren van de spieren om weg te rennen. Als het orthosympatische zenuwstelsel in het lichaam de overhand heeft, dan heeft de spijsvertering hier dus onder te lijden. De spijsverteringsorganen krijgen dan minder prikkels en minder bloedtoevoer en dat kan allerlei problemen geven voor darmen.

Neurotransmitters en een tekort aan Choline
Het is belangrijk om te weten dat beide zenuwstelsels werken met stofjes die neurotransmitters heten en deze zorgen voor de communicatie tussen de zenuwcellen. De beide zenuwstelsels maken volop gebruik van een neurotransmitter genaamd ‘Acetylcholine’. Zonder deze stof gaat de werking van beide zenuwstelsels verkeerd lopen. Nu is het zo dat de neurotransmitter Acetylcholine gemaakt wordt van een ander stofje genaamd ‘Choline’. Het is gebleken dat een groot gedeelte van de mensheid een tekort heeft aan Choline. Dit feit is helaas niet erg bekend bij medici en therapeuten. Doorgaans zijn alternatief werkende therapeuten het best opgeleid om vitaminen en mineralen voor te schrijven en de Choline past daar meestal niet bij. Deze stof komt o.a. voor in eigeel, orgaanvlees en in mindere mate in vruchten en noten. Helaas worden eieren te weinig geconsumeerd, omdat de medische wetenschap nog steeds denkt dat eieren cholesterol verhogend werken. Ook orgaanvlees is geen favoriet meer bij de hedendaagse mens en de andere voedingsstoffen bevatten veel te weinig van deze stof. Om deze reden heeft de moderne mens een tekort aan Choline.

Balans tussen zenuwstelsels is van belang
Naast het uit balans raken van beide zenuwstelsels kan een tekort aan Choline ook een reeks andere aandoeningen tot gevolg hebben, zoals leververvetting, dementie, adervervetting etc. Het is duidelijk dat men het stofje nodig heeft en bij een tekort er grote problemen kunnen ontstaan. Als er geen balans meer te verkrijgen is voor het lichaam tussen de twee typen zenuwstelsels zal het spijsverteringsstelsel enorm te lijden hebben. Daarom is het belangrijk deze balans weer terug te krijgen door toediening van de juiste voedingsstoffen. Vervolgens kan men beginnen met de reiniging van het darmstelsel waarna de beschadigde weefsels weer opgebouwd kunnen worden met de juiste middelen.