Welke invloed heeft het gebruik van tandpasta op je lichaam?

2 februari 2018

Iedereen gebruikt tandpasta, maar wat zijn de effecten hiervan op je lichaam? Op de meeste tubes tandpasta staat de waarschuwing dat je het niet moet inslikken. Er zitten namelijk stoffen in die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Tandpasta niet inslikken werkt helaas niet helemaal. Via het mondslijmvlies neem je heel snel stoffen op die in het bloed terecht kunnen komen. Normaal gesproken merk je hier niets van, maar toch kan dit op lange termijn klachten veroorzaken.

Fluoride
De meeste tandpasta’s bevatten Fluoride. Deze stof kan schadelijk zijn voor het hormoonstelsel. Fluoride kan er namelijk voor zorgen dat Jodium niet goed wordt opgenomen door de schildklier, die dan vervolgens niet voldoende T4 (een schildklierhormoon) kan maken. Dit kan de schildklierwerking ontregelen en als men hier last van heeft en naar de dokter gaat, krijgen ze synthetische schildklierhormonen voorgeschreven. Ook de werking van deze medicatie is niet optimaal, omdat Fluorode dit indirect tegenwerkt. Het is bekend dat Fluoride in tandpasta gaatjes voorkomt, maar statistisch gezien hebben mensen die tandpasta zonder Fluoride gebruiken net zo veel of net zo weinig gaatjes als mensen die tandpasta met Fluoride gebruiken. Dit geeft aan dat je zonder gevaar voor schade aan het gebit tandpasta kunt gebruiken zonder Fluoride.

Zoetstoffen en smaakstoffen
Hiernaast zit er in de meeste tandpasta’s een kunstmatige zoetstof. In het gunstigste geval is dat Xylitol, want dit is veilig en helpt zelfs gaatjes te voorkomen. Vaker gebruikt men Aspartaam of Sacharine. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het lichaam, zelfs in kleine hoeveelheden. Naast deze zoetstoffen, doet men er meestal ook kunstmatige smaakstoffen in. Verder zit er vaak Triclosan in, een middel om de pasta goed te laten schuimen. Dit kan een ontregeling van de hormoonhuishouding, allergieën en huidirritatie veroorzaken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de kleurstoffen en Polyethyleen (plastics) etc.

Glycerine
Een middel dat op het eerste gezicht helemaal niet zo schadelijk lijkt voor de gezondheid is Glycerine. Op zich is dit ook helemaal niet schadelijk voor het lichaam, maar het heeft een groot nadeel voor het gebit. Het legt een soort van filmlaagje over de tanden en kiezen, waardoor deze geen mineralen meer direct uit voeding kunnen opnemen om hun mineralentekorten op te lossen. Zo kun je zien dat deze stof ‘remineralisatie’ tegengaat.

Natuurlijke tandpasta
Al deze stoffen zijn eenvoudig te vermijden door een goede natuurlijke tandpasta te gebruiken. Er zijn een aantal natuurlijke cosmeticamerken die ook tandpasta’s op de markt brengen. Enkele van deze merken zijn Weleda, Logodent, Urtekram, Parodontax etc. Echter zijn dit nog altijd tandpasta’s die Glycerine gebruiken om er een goede pasta van te maken. Mocht je dit ook willen vermijden, dan adviseren we je een tandpoeder te gebruiken, zoals het merk Perblan.

Zelf aan de slag
Ook kun je zelf tandpasta’s en poeders te maken, bijvoorbeeld op basis van kokosolie. Als je hier etherische oliesoorten en kruiden aan toevoegt, kun je hier heerlijk mee poetsen. Wil je er een lekker smaakje aan toevoegen, dan kun je Xylitol gebruiken. Dit is geheel natuurlijk en smaakt lekker zoet. Ook voorkomt dit gaatjes en zit er geen Glycerine in. Een tandpoeder kun je heel makkelijk maken op basis van Natrium Bicarbonaat. Hier zou je Bentoniet klei aan toe kunnen voegen en eventueel ook etherische oliesoorten. De variaties zijn oneindig en je kunt je eigen fantasie erop loslaten of recepten zoeken op het internet.