De minder bekende voordelen van probiotica

14 juli 2017

Het gebruik van goedaardige bacteriën om je darmflora te herstellen is algemeen bekend. De lichaamseigen goedaardige bacteriën die leven in het darmstelsel van de mens zijn niet goed bestand tegen een westerse levensstijl. Dit komt door het vele gebruik van middelen, zoals antibiotica, koffie, alcohol, suiker, sommige E-nummers en conserveringsmiddelen. Deze middelen hebben het effect dat ze de overlevingskans van onze goedaardige darmbacteriën kunnen verminderen.

Hoe goede darmbacteriën aanvullen?
Om deze reden nemen veel mensen producten om de populatie van de goedaardige darmbacteriën te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van speciaal daarvoor bestemde supplementen, maar ook door het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen. Je kunt dan denken aan gefermenteerde groenten, zuurkool, kimchi etc. Natuurlijk geeft het combineren van zowel de supplementen als de voedingsmiddelen de beste resultaten, maar met alleen supplementen komt men ook al een heel eind. Voorwaarde hiervoor is dat de supplementen van hoogwaardige kwaliteit horen te zijn en aan een aantal voorwaarden dienen te voldoen.

Voorwaarden supplementen
Allereerst dient het product zo te zijn samengesteld dat de bacteriestammen in het product het maagzuur kunnen overleven. Eén van de belangrijkste functies van maagzuur is dat het bacteriën die wij binnenkrijgen zal doden. Als je dan met opzet bacteriën tot je neemt die juist nuttig voor onze gezondheid zijn, dan zal normaal gesproken het maagzuur deze bacteriën ook doden. Nu is het zo dat er een bepaald aantal bacteriestammen die we als supplement kunnen nemen resistent zijn tegen maagzuur, dus van deze stammen kun je aannemen dat ze levend in de darm aankomen. Ook zijn er bepaalde capsules die pas open gaan als ze in de darm aankomen en dus intact door de maag heen gaan. Op deze manier blijven de bacteriën in de capsule beschermd tegen het maagzuur. Als een product een grote verscheidenheid aan bacteriestammen en ook nog de juiste capsule heeft om ze te beschermen, dan is er sprake van een zeer goed probioticum.

Verscheidenheid aan bacteriestammen
Op deze manier voegt men een flinke hoeveelheid levensvatbare bacteriën toe aan de stammen die nog leven in de darm. Verschillende typen stammen van bacteriën hebben verschillende eigenschappen. Zo zijn er stammen die meehelpen met de vertering van bepaalde stoffen, anderen helpen bij de afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen en weer anderen herstellen de darmwand. Je kunt zo zien hoe belangrijk het is dat een probioticum uit zo veel mogelijk stammen bestaat.

Voordelen probiotica
Het gebruik van probiotica zal bijdragen aan een goede vertering, het herstel van de darmwand en het verbeteren van het immuunsysteem. Het verbeteren van het immuunsysteem is een taak van bepaalde soorten bacteriën en deze taak gaat vaak verder dan veel mensen beseffen. Momenteel beginnen er bij de medische wetenschap langzaam aanwijzingen te komen dat het gebruik van goede darmbacteriën zelfs kan bijdragen aan een goede weerstand tegen aandoeningen, zoals griep, sinusitis, astma, longinfecties en COPD. Dit laat zien dat het nemen van probiotica met voldoende soorten stammen een veel bredere werking kan hebben dan alleen het verbeteren van de darmwerking.