Is stress een oorzaak of een symptoom van bijnieruitputting?

27 oktober 2016

Momenteel is er in de wereld van de alternatieve geneeswijzen nogal wat te doen over het verschijnsel ‘bijnieruitputting’. Men wijt dit doorgaans aan een te hoog gehalte aan stress, overwerktheid en mentale problemen.

Wat is bijnieruitputting?
De bijnieren zijn orgaantjes waarvan we er twee hebben en deze liggen bovenop de nieren. Ze zijn niet zozeer betrokken bij de belangrijkste functie van de nieren zelf, namelijk het filteren van het bloed. De bijnieren hebben een heel ander type functie. Ze zijn de belangrijkste regulator voor onze energie huishouding en het functioneren van het hormoonstelsel. Ze reguleren ook de hormonen die aangemaakt dienen te worden als het lichaam onder grote stress staat.

Wat is nu precies de oorzaak van bijnieruitputting?
De ware feiten wijzen naar een disbalans in de darm en spijsvertering als oorzaak. Dit zorgt ervoor dat mensen de stress in hun leven niet goed meer aankunnen. Het niet meer kunnen omgaan van het lichaam met de stress van het dagelijks leven is niet de oorzaak van de bijnieruitputting, maar een symptoom. De disbalans in de darm en spijsvertering is altijd een veroorzakende factor, de bijnieruitputting en het niet meer kunnen omgaan met de stress volgen dan.

Vecht of vlucht respons
Dit heeft te maken met de ‘vecht of vlucht’ respons waar de natuur ons mee heeft uitgerust. Dit zorgt ervoor dat als we onder grote druk staan, we ook grote daden kunnen verrichten. In de natuur is dat nodig, omdat als er een leeuw achter ons aan zit we heel hard moeten kunnen vluchten en als hij ons aanvalt moeten we veel kracht tot onze beschikking hebben om hem te bevechten. Dit maakt dat we ons hyper, actief, sterk en geconcentreerd voelen. Op zulke momenten is het in de natuur niet wenselijk dat we moeten plassen of poepen en onze spijsvertering hoeft ook niet optimaal te werken. Wat er dan belangrijk is, is dat we veel kracht kunnen opbrengen om door de stress heen te komen. Echter staan we in de moderne maatschappij niet af en toe onder deze stress. Bij ons is dat zo’n beetje permanent geworden.

Veel stress
Dit zorgt ervoor dat de bijnieren de gehele dag een grote hoeveelheid stresshormonen aanmaken, terwijl ze deze eigenlijk maar heel af en toe horen te produceren in geval van ontmoeting met de leeuw. Wel voelen we ons in zo’n periode sterk en geconcentreerd, maar heeft het spijsverteringsstelsel niet zo’n prioriteit in het lichaam. De bijnieren zijn geprogrammeerd om dit maar kort vol te kunnen houden en als mensen jarenlang in hun leven deze hoeveelheid stress ervaren kunnen de bijnieren dit op den duur niet meer opbrengen. Ze gaan dan een stuk minder functioneren en dit is wat we de ‘bijnieruitputting’ noemen.

Symptomen bijnieruitputting
Er zijn een aantal symptomen die wijzen op uitputting van de bijnieren:

 • Niet goed om kunnen gaan met stress
 • Moeite hebben met concentratie of een continue gedachtestroom die door het hoofd gaat en niet lijkt te stoppen
 • Slapeloosheid
 • Emotionele schommelingen
 • Problemen met de temperatuur gewaarwording, zoals het altijd te koud en afwisselend te warm hebben
 • Zware vermoeidheid die niet over gaat na een nacht goed slapen
 • Vertraging van veel andere lichamelijke functies, zoals spijsvertering en hormonen

Ons lichaam dient onderhouden te worden
De basis van het niet kunnen volhouden van het produceren van de bijnierhormonen is een slechte spijsvertering. Als het lichaam voldoende nutriënten tot zich kan nemen die genoeg bouwstenen leveren voor het maken van de stresshormonen, raken de bijnieren niet uitgeput. Het lichaam is een soort van grote machine die flink wat onderhoud en reparatie nodig heeft en daarvoor hebben we een zelfherstellend vermogen nodig. Om een machine te onderhouden heb je materialen en onderdelen nodig. Voor het lichaam zijn dat voedingsstoffen met vitaminen en mineralen. Zonder deze onderdelen valt er voor het lichaam niets te repareren, hoe graag het zelfherstellende vermogen dat ook zou willen.

Juiste voedingsmiddelen zijn belangrijk
Wat het lichaam nodig heeft zijn de juiste voedingsmiddelen die we normaal gesproken uit verse groenten, vlees, vis, fruit en dergelijke halen. Niets wat in pakjes of zakjes zit heeft voor het lichaam nog enige voedingswaarde. Als het lichaam volwaardige voedingsmiddelen binnenkrijgt dient het lichaam deze nog wel goed te kunnen verteren en op te nemen in het bloed en de cellen. Om dit te kunnen doen hebben we een perfect werkende darm nodig die niet wordt gehinderd door vervuiling. Ook mag de darm niet te zwaar doorlaatbaar zijn, waardoor er te grote voedseldeeltjes in het bloed worden opgenomen. Op deze manier kunnen er voldoende voedingsmiddelen in het bloed worden opgenomen en kan het lichaam optimaal werken aan voldoende aanmaak van stresshormonen.

Optimale werking van het lichaam
Met welke basis kan het lichaam optimaal werken?

 • Het hebben van een schone darm
 • De vertering moet goed kunnen werken door voldoende aanwezigheid van enzymen in het lichaam
 • Er dienen voldoende goede darmbacteriën aanwezig te zijn om de gehele spijsvertering optimaal te laten verlopen
 • Als dit goed werkt dienen er ook nog voldoende volwaardige voedingsmiddelen te worden genuttigd om dit om te zetten tot deeltjes die worden opgenomen in het bloed en de cellen