Hoe zit het met glutamine en glutamaat?

20 juni 2018

Glutamine, darmherstel en huminezuur
Glutamine is een aminozuur dat door de hersenen wordt opgenomen en daar ter plaatse kan het worden omgezet in glutamaat. Glutamaat is een erg belangrijke excitatory neurotransmitter, dit betekent dat het via de hersenen het lichaam tot actie aanzet. Het lichaam heeft het dus nodig, maar in heel kleine hoeveelheden. Als de hoeveelheid glutamaat in de hersenen te hoog wordt, dan wordt het omgezet in GABA. Dit gebeurt met behulp van bijvoorbeeld vitamine B6. Glutamaat kan ook weer terug omgezet worden in Glutamine.

Een te hoog glutamaat gehalte is niet goed
Het lichaam heeft de Glutamine nodig om vele processen in het lichaam goed te laten verlopen. Bij gevoelige personen is het toch geen goed idee dit met hoge doseringen te supplementeren. Lagere doseringen hebben geen nadelige effecten laten zien. Het zijn juist de doseringen van meerdere grammen per dag die tot problemen kunnen leiden. Het fenomeen van een te hoog gehalte aan glutamaat heet excitotoxiteit. Dit kan leiden tot bepaalde stemmingen zoals angst, nervositeit, concentratie gebrek, slapeloosheid en zelfs medische aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel. Dit ontstaat wanneer grote hoeveelheden van glutamaat zich opstapelen in de hersenen en de zenuwcellen en die overmatig prikkelen. Als dat langdurig het geval is kunnen de zenuwcellen beschadigd raken en afsterven.

De rol van vitamine B6
Het is van belang om te beseffen dat gebrek aan vitamine B6 een grote factor in het hele probleem van de omzetting van glutamaat naar GABA is. De gewone vitamine B6 (Pyridoxine) wordt ook wel de niet-bio-actieve vorm van vitamine B6 genoemd. Deze niet-bio-actieve vorm wordt opgenomen in het lichaam en het lichaam moet dit zelf omzetten in de bio-actieve vorm Pyridoxine-5-Phosfaat (P-5-P). Het is gebleken dat een grote groep mensen door de huidige leefstijl niet meer het vermogen heeft de niet-bio-actieve vorm van B6 om te zetten in de bio-actieve vorm. Op die manier ontstaat er een tekort aan de bio-actieve vorm van de B6 en daar ligt dan ook het probleem met de omzetting van het glutamaat naar GABA. Als er niet voldoende bio-actieve vorm van B6 aanwezig is, kan de omzetting naar GABA niet plaatsvinden en bouwt zich een teveel van glutamaat op. Het advies is dan ook wanneer er Glutamine supplementen worden genomen, er ook supplementen van de bio-actieve vorm van de B6, de P-5-P genomen moet worden.

Alternatief ingrediënt dat helpt bij herstel van het darmslijmvlies
Er zijn daarnaast ook nog andere factoren in het spel die de omzetting van glutamaat naar GABA in de weg kunnen zitten. Het is een heel uitgebreid proces waar alles optimaal moet verlopen als men Glutamine extra wil toedienen. Als het gaat over het herstellen van het darmslijmvlies, is het wellicht een goed idee een sterk werkend alternatief ingrediënt te gebruiken.

Huminezuur
Het ingrediënt dat we bedoelen Huminezuur, dit is een stof die wordt gefabriceerd door gezonde bacteriën in de bodem, die eerst Humus maken en hieruit wordt het Huminezuur gewonnen. Dit ingrediënt is in poedervorm en wordt niet in grote mate in het bloed opgenomen, het blijft grotendeels in de darm aanwezig en oefent daar meteen zijn herstellende werking op het darmslijmvlies uit. Dus anders dan de glutamine, dat eerst in het bloed opgenomen dient te worden. Glutamine kan door het lichaam voor vele andere processen gebruikt worden, waardoor men nooit zeker weet hoeveel hiervan gebruikt wordt voor het uiteindelijke herstel van de darmwand.

Allereerst pakt het Huminezuur de ziekmakende bacteriën in het lichaam aan en voedt het de gezonde bacteriën juist. Hierdoor verbetert het immuunsysteem. Het heeft daarnaast een gunstige werking tegen virussen, bacteriën en schimmels. Huminezuur is dus een veilig alternatief voor het gebruik van Glutamine bij gevoelige mensen.

Repaira
Om die reden is huminezuur een van de ingrediënten van ons supplement Repaira. Repaira is ontworpen om te helpen bij het herstel van de darmwand nadat deze door jarenlange aanwezigheid van virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gifstoffen veel te doorlaatbaar is geworden. Repaira biedt ondersteuning bij het verhelpen van de ‘gaatjes’ en ontstekingen in de darmwand. Hiernaast helpt Repaira de ziekmakende organismen in de darm te doden en de goedaardige bacteriën te voeden.