Wat zijn de effecten van gluten en zuivel voor het lichaam?

2 september 2016

De meeste mensen weten niet dat ze met het normale westerse voedingspatroon hun darmklachten in stand houden. Er zijn veel mensen met darmklachten die daarvoor medicijnen slikken, maar helaas niets doen aan de oorzaak van deze klachten. Dit ligt vaak aan wat men eet. Op deze manier is het dweilen met de kraan open. Door het eten van de stoffen waar de darm niet tegen kan, houdt men het probleem in stand en heeft men op den duur steeds meer medicijnen nodig. Maar wat is er dan mis met ons voedingspatroon?

Probeer gluten te vermijden
Allereerst het probleem van de gluten, deze zitten in alle granen. Dit zijn de eiwitmoleculen in de graankorrels die gemalen worden tot meel. De gluten zorgen ervoor dat het meel plakkerig is als je het gaat mengen met water of melk, zodat je een samenhangend deeg krijgt dat je goed kunt kneden en met gist kunt laten rijzen. De mens is eigenlijk niet gemaakt om granen te eten en het spijsverteringsstelsel kan de gluten niet zo goed afbreken. Hierdoor ontstaan er resten in de darm die gaan rotten en gisten.

Gluten bevatten een hoog gehalte aan Silicium
Daarnaast bevatten gluten een hoog gehalte een Silicium uit de bodem. Silicium is ook een bouwsteen van zand. Als je Silicium onder de microscoop gaat bekijken, dan zie je een soort van ‘glassplinters’. Dit klopt omdat glas ook van zand wordt gemaakt, dus de bouwstenen zijn hetzelfde. In de natuur komt Silicium voor als een onschadelijke stof voor de mens als wij dit via natuurlijke gewassen binnenkrijgen.

Echter, de Silicium in de gluten die de moderne mens binnenkrijgt is afkomstig van kunstmest en deze Silicium is veel te ‘scherp’ voor ons darmstelsel. Deze Siliciumdeeltjes snijden als het ware minuscule kleine wondjes in het darmslijmvlies, waardoor allerlei overgevoeligheden ontstaan. Zelfs voor mensen die geen darmklachten hebben is het beter geen gluten te eten. Ook bij hen beschadigt het slijmvlies en op den duur kan er toch een probleem ontstaan. Er bestaan tegenwoordig veel alternatieven voor brood, pasta en koekjes met gluten. Ook kan men bij stromingen zoals Paleo geweldige recepten vinden voor heerlijke mogelijkheden zonder gluten.

Probeer zuivel te vermijden
Het probleem van de zuivel werkt op een andere manier. De mens is een zoogdier en bij zoogdieren in de natuur wordt verondersteld dat ze niet meer met melk in aanraking komen zodra ze tanden krijgen. Ze dienen dan over te stappen op vast voedsel en om deze reden heeft de natuur zoogdieren zo in elkaar gezet, dat een bepaald stofje verdwijnt dat ze in de maag hebben om melk voor te verteren. Dit stofje heet ‘lebferment’ en zonder dit stofje kan het voor-verteringsproces niet meer plaatsvinden en komt de melk te puur in de darmen terecht. De melk kan dan niet goed meer worden verteerd en gaat in de darm rotten en gisten. Dit proces geeft allerlei giftige reststoffen die voor meerdere overgevoeligheden en allergieën kunnen zorgen. Daarnaast is er ook een steeds grotere groep mensen die lactose niet verteren. Dit stofje zit in zuivel. Dit geeft een groot scala aan klachten en veel mensen leggen niet het verband met het gebruik van zuivel.

Hoe kunnen klachten worden verminderd?
Voor mensen die klachten hebben aan het spijsverteringssysteem, zou het heel goed zijn om na de Darm Detox kuur een tijdje te leven zonder gluten en zuivel. Dit dient dan minimaal 2 maanden te worden volgehouden of net zo lang totdat er veel minder klachten zijn. Op dat moment kan men proberen te starten met het eten van een kleine hoeveelheid gluten of zuivel. Als er dan weer klachten ontstaan, dan weet men welke voedingsmiddelen vermeden dienen te worden. Mochten er na aanhoudend gebruik nog steeds geen klachten ontstaan, kun je dit soort voedingsmiddelen weer beperkt eten.